De knopcilinder is een veiligheidscilinder met eenzijdige sleutelbediening en eenzijdige knopbediening. U kunt de deur vergrendelen of ontgrendelen door aan de knop in de deur te draaien. In geval van brand of calamiteit kunt u snel het huis verlaten zonder een sleutel te hoeven gebruiken. Als je een glazen deur hebt, is het kopen van een knopcilinder niet aan te raden omdat een inbreker het raam kapot kan maken en vervolgens aan de knop kan draaien. Dit is echter op te lossen door een knopcilinder met drukknop aan te schaffen. Voor extra veiligheid moet u dan op een knop drukken om te ontgrendelen of te ontgrendelen.

Knopcilinders

Knopcilinders met SKG keurmerk

Knopcilinders zijn er in verschillende kwaliteiten en lengtes. Knopcilinders zijn er in SKG2 en SKG3, echter sommige ook zonder keurmerk. De SKG2 knopcilinder heeft een boorbescherming, maar heeft geen kerntrekbeveiliging zoals de knopcilinder met SKG3 keurmerk. De SKG3 knopcilinder is bestand tegen geavanceerde inbraaktechnieken zoals  kerntrekken, de klopsleutelmethode en lockpicken. Voor buitendeurcilinders adviseren wij SKG2 of SKG3. Naast de verschillende kwaliteiten van de

Knopcilinders zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waarbij de nikkelkleurige knopcilinder de meest verkochte is. Zwarte knopcilinders maar ook messing knopcilinders worden steeds populairder. Halve knopcilinders zijn ook te koop. Deze hebben een knop aan de ene kant en aan de andere kant is er niks (geen sleutelbediening). Halve knopcilinders worden vaak gebruikt om (voorraad- of meter)kasten af ​​te sluiten.